Hoe ziet MOS de speelplaats?
MOS zet in op 'leren in, van en met de natuur'. Daarom ondersteunt MOS je school bij de ontwikkeling van een groene buitenruimte als verlengde van het klaslokaal. Buiten leren, buiten spelen en buiten bewegen is niet alleen leuk, het heeft ook een gunstig effect op het welzijn en de leerprestaties. Leerlingen leren op onderzoekende en speelse wijze én jij kan je lessen combineren met bewegingsmomenten.
MOS werkt ook aan zintuiglijke ontwikkeling, sociale relaties, natuurbeleving, duurzaamheid en burgerzin.
MOS heeft veel aandacht voor creativiteit, ontdekken, probleemoplossend denken, leren leren, zelfstandigheid, ruimte om tot rust te komen …
Invalshoek
MOS helpt van je school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school.
Met welke vragen kan je school bij MOS terecht?
MOS begeleidt schoolteams vanuit vier uitgangspunten:
- leerlingenparticipatie: elke MOS-actie begint met actieve betrokkenheid van leerlingen
- teamwork: het hele schoolteam én ouders zijn betrokken bij de MOS-werking
- netwerk: MOS-scholen werken samen met de schoolbuurt, lokale besturen, (jeugd)verenigingen, ngo’s, organisaties uit het middenveld, …
- beleving: MOS is een leerproces met een concreet resultaat voor ogen
Hoe ondersteunt MOS je school?
MOS richt zich tot basis- en secundaire scholen.
Ga je met MOS in zee? Dan kan je rekenen op:
-
Begeleiding op maat
De provinciale MOS-begeleider werkt samen met de leerkrachten en de actoren in de omgeving van de school om te onderzoeken wat er echt werkt voor jouw school. De MOS-ondersteuning is afgestemd op de noden en de vragen van de school. Hiervoor zet MOS in op procesbegeleiding.
Voorbeeld: ondersteuning bij het uitschrijven van een visie, uitbouwen van eigenaarschap, ondersteuning bij het opstellen van een planning om de groene ruimte ook educatief in te bedden ...
-
Informatie en inspiratie
MOS informeert, inspireert en motiveert via nieuwsbrieven, website, Facebookpagina, KlasCement, Buitenlesdag, Openschooltuinendag, … Maak zo kennis met het ruime aanbod aan milieu-educatieve - en duurzame initiatieven in Vlaanderen en Brussel. Of bekijk het overzicht van mogelijke subsidies voor jouw groene buitenruimte.
Thema’s die bij het vergroenen van de school(omgeving) aan bod kunnen komen: biodiversiteit, inheemse beplanting, gebruik van duurzame materialen, waterrecuperatie en -infiltratie, outdoor education, onderzoekend leren, …
-
Vorming en netwerken
MOS organiseert netwerkmomenten om scholen de kans te geven ervaringen uit te wisselen. Regelmatig zijn er vormingen, zowel algemene als op maat van je school.
Het volledige aanbod van MOS is gratis.
Maakt jouw school graag gebruik van het MOS-aanbod? Registreer je dan als MOS-school op de Groene Kaart.
MOS behoort ook tot een wereldwijd netwerk van Eco-Schools: scholen die zorg voor het milieu en duurzaamheid nastreven. MOS helpt scholen om dit doel en hun Groene Vlag te bereiken.
Meer info & contact
Website MOS Website Klascement (MOS) Website Buitenlesdag