Hoe ziet AGION de speelplaats?
AGION subsidieert de aankoop, de bouw en de verbouwing van schoolgebouwen van het niet-hoger onderwijs in de gesubsidieerde sector waarbij ook een alternatief financieringsspoor werd opgezet via een publiek-private samenwerking (het DBFM-project). Via kennis en expertiseopbouw rond kwaliteitsvolle kostenefficiënte scholenbouw, adviesverlening, en monitoring werkt AGION mee aan de realisatie van duurzame en functionele scholenbouw.
AGION wil in samenspraak met de gebruikers functionele en duurzame onderwijsinfrastructuur in Vlaanderen realiseren en ontwikkelen. De schoolinfrastructuur moet veilig, comfortabel, milieu- en onderhoudsvriendelijk zijn. Daarnaast moet ze flexibel te gebruiken zijn en in een open relatie staan met de omringende samenleving. Bovendien moet ze kostenefficiënt zijn in realisatie en beheer.
Invalshoek
Speelplaatsen zijn een belangrijke speelplek voor kinderen en een rust- en hangplek voor jongeren.
Naast de oppervlakte dragen een groenruimte, speelmogelijkheden en de inrichting bij tot de kwaliteit van de speelplaats. Variatie is het sleutelwoord bij de inrichting van de speelplaats.
Voor welke ondersteuning kan je school bij AGION terecht?
Schoolbesturen kunnen AGION contacteren met vragen over de verschillende subsidiemogelijkheden om een speelplaats avontuurlijker te maken.
Daarnaast kan AGION je school interessante publicaties en websites over speelplaatsen aanreiken.
Hoe ondersteunt AGION je school?
Op de pagina omgevingswerken krijg je een overzicht van werken die in aanmerking komen voor de subsidie van buitenaanleg en dus het avontuurlijker maken van de speelplaats:
- Genormeerde werken zijn werken aan of de aanleg van o.a. open verharde speelplaatsen, overdekte speelplaatsen. Dit kan uit verschillende materialen bestaan (grijs of rood asfalt, rubber asfalt, kleiklinkerbestrating, betontegels). Meer info
- Niet-genormeerde werken zijn werken aan of de aanleg van o.a. toegangspaden, omheiningen, vergroening van de speelplaats, hellingen (in functie van toegankelijkheid) … Het kan bijvoorbeeld gaan om het vervangen van verharde oppervlakte door beplantingen houtschilfers, dolomiet, zachte materialen (rubber) ... de aanleg van speelgroen, graspleintjes of klimheuvels of van een groen amfitheater … Meer info
- Eerste uitrusting omgevingswerken: dit zijn vaste elementen die nodig zijn voor het gebruik van de nieuwe of aangepaste buiteninfrastructuur. Het kan o.a. gaan om zitbanken, vuilnisbakken, speeltoestellen, klimrekken en -muren, zandbakken of -tafels, moestuinbakken of -tafels … Meer info
Op de pagina speelplaatsen vind je informatie over het inrichten van speelplaatsen, de nodige oppervlakte, aandacht voor meer groen en links voor meer informatie over het thema speelplaatsen.
Meer info & contact
Website